מתכוני שבעת המינים
בזמן בית ראשון ושני היה חג השבועות חג חקלאי - חג הביכורים והקציר. הדת היהודית היתה קשורה לעבודת האדמה קשר הדוק. את הביכורים - הפירות והתבואה שהבשילו ראשונים - מצווה היה להביא כמנחה לבית המקדש. הביכורים אותם היו מביאים היו רק כאלו שהשתייכו לשבעת המינים שמוזכרים בספר דברים: "ארץ חיטה ושעורה וגפן ותאנה ורמון ארץ זית שמן ודבש (תמרים)". הסדר שבו מופיעים שבעת המינים הוא סדר הבשלתם, מלבד החיטה שמוזכרת קודם לשעורה משום שהיא היתה מוערכת וחשובה יותר.
חיטה - חיטה בירקות שורש
1/2 ק"ג גרעיני חיטה שלמים
2 בצלים קלופים
2 שיני שום קלופות
1 גזר קלוף
1 כרישה קלופה
1 זר פטרוזיליה קצוצה דק
2 כפות שמן זית
ליטר וחצי מים
מלח ופלפל שחור
אופן ההכנה:
משרים את החיטה בסיר עם מים קרים למשך שעתיים. חותכים את הירקות לקוביות קטנות.
מחממים מעט שמן במחבת, מוסיפים את הירקות עד שמזהיבים ומוסיפים את החיטה. מוסיפים את המים ומבשלים על אש נמוכה עד שהנוזלים מתאדים. מוסיפים מלח, פלפל, ופטרוזיליה קצוצה, מטפטפים שמן זית מעל, ומגישים.
שעורה - לחם בירה
30 גרם שמרים טריים
30 גרם סוכר
3 כוסות בירה בהירה (כזו שמכילה שעורה)
1 קילו קמח לבן
30 גרם מלח
אופן ההכנה:
ממיסים את השמרים והסוכר בחצי מכמות הבירה. מנפים את הקמח והמלח לקערה ויוצרים ערמה שבראשה גומה.
שופכים את הבלילה שיצרנו מהשמרים לתוך הגומה ומערבבים.
מוסיפים את שאר הנוזלים, ומערבבים לכדי עיסה אחידה. מכסים במגבת לחה, שמים במקום חמים נותנים לבצק לתפוח למשך חצי שעה.
מקמחים היטב את הידיים ויוצקים את הבצק לתבנית. אופים בחום של 180 מעלות, כשעה.
אפשר להוסיף עגבניות מיובשות, זיתים, גבינה וכל מה שמתחשק, לבצק הבסיסי.
גפן - קוקטייל ענבים
200 גרם ענבים ירוקים
100 מ"ל וודקה
1 כף מי סוכר
1 כפית סוכר חום
ו לימון
1 כפית ליקר פירות יער
אופן ההכנה:
שוטפים ומפרידים את הענבים. מכניסים את כל המרכיבים לבלנדר מלבד הליקר.
מוזגים לכוס ומוסיפים מלמעלה את הליקר.
תאנה - סלט תאנים וחזה אווז
1/2 ק"ג תאנים
2 חזה אווז טרי
100 גרם שבבי גבינת פרמזן
3 כפות שמן זית
2 כפות חומץ בלסמי
מלח ופלפל
2 ראשי חסה מסולסלת
200 ג"ר עלי בייבי מיקס
אופן ההכנה:
מחממים מחבת, "סוגרים" את חזה האווז (מתחילים מהצד עם השומן) במשך כ- 2 דק' מכל צד.
מכניסים לתנור שחומם מראש ל- 250 מעלות למשך 4 דקות.
חותכים את התאנים לרבעים. מתבלים את החסות ועלי הבייבי בשמן זית, בלסמי מלח ופלפל.
פורסים את חזה האווז לפרוסות דקות לרוחב. מניחים על תערובת החסות את התאנים, חזה האווז ושבבי הפרמזן.
רימון - קרפצ'ו דניס בויניגרט רימון
1 דג דניס מפולט
3 כפות גרגרי רימון
1 לימון
2 כפות שמן זית
מלח ים
1 זר כוסברה קצוצה דק
אופן ההכנה:
מנקים את הדניס מעצמות ומעור. פורסים לפרוסות דקות ומשטחים על צלחת.
מכינים ויניגרט: כותשים את הרימון עם שמן הזית, הלימון והכוסברה. מפזרים את מלח ים על הדג ומטפטפים את הויניגרט עליו.
זית - טפנד זיתים
1 ק"ג זיתי קלמטה מגולענים
150גרם שום קלוף
10 פילטים של אנשובי
1/2 ליטר שמן זית
3 פלפל שאטה יבש
2 כפות צלפים
אופן ההכנה:
מעבדים את כל המרכיבים יחד במעבד מזון עד לקבלת ממרח.
תמר- כבדי עוף ותמרים חרוכים
500 גרם כבדי עוף
6 בצלי שאלוט
250 גרם תמר ירדן מגולען
100 מ"ל יין מרסלה (יין קינוח איטלקי)
שמן טיגון
1 כף סוכר חום
מלח
פלפל שחור גרוס
100 מ"ל יין אדום
אופן ההכנה:
מנקים את הכבדים. פורסים את הבצלים לפרוסות דקות. מחממים שמן במחבת ומטגנים את הבצל.
כשהבצל מזהיב מוסיפים את הכבדים ומטגנים תוך ערבוב. כשהכבדים כמעט מוכנים מוסיפים את התמרים, הסוכר החום, המרסלה ויין אדום. ממליחים ומפלפלים.
ממשיכים לבשל על אש קטנה מספר דקות, עד שהנוזלים מצטמצמים מעט.
חיטה - חיטה בירקות שורש
1/2 ק"ג גרעיני חיטה שלמים
2 בצלים קלופים
2 שיני שום קלופות
1 גזר קלוף
1 כרישה קלופה
1 זר פטרוזיליה קצוצה דק
2 כפות שמן זית
ליטר וחצי מים
מלח ופלפל שחור
אופן ההכנה:
משרים את החיטה בסיר עם מים קרים למשך שעתיים. חותכים את הירקות לקוביות קטנות.
מחממים מעט שמן במחבת, מוסיפים את הירקות עד שמזהיבים ומוסיפים את החיטה. מוסיפים את המים ומבשלים על אש נמוכה עד שהנוזלים מתאדים. מוסיפים מלח, פלפל, ופטרוזיליה קצוצה, מטפטפים שמן זית מעל, ומגישים.
שעורה - לחם בירה
30 גרם שמרים טריים
30 גרם סוכר
3 כוסות בירה בהירה (כזו שמכילה שעורה)
1 קילו קמח לבן
30 גרם מלח
אופן ההכנה:
ממיסים את השמרים והסוכר בחצי מכמות הבירה. מנפים את הקמח והמלח לקערה ויוצרים ערמה שבראשה גומה.
שופכים את הבלילה שיצרנו מהשמרים לתוך הגומה ומערבבים.
מוסיפים את שאר הנוזלים, ומערבבים לכדי עיסה אחידה. מכסים במגבת לחה, שמים במקום חמים נותנים לבצק לתפוח למשך חצי שעה.
מקמחים היטב את הידיים ויוצקים את הבצק לתבנית. אופים בחום של 180 מעלות, כשעה.
אפשר להוסיף עגבניות מיובשות, זיתים, גבינה וכל מה שמתחשק, לבצק הבסיסי.
גפן - קוקטייל ענבים
200 גרם ענבים ירוקים
100 מ"ל וודקה
1 כף מי סוכר
1 כפית סוכר חום
ו לימון
1 כפית ליקר פירות יער
אופן ההכנה:
שוטפים ומפרידים את הענבים. מכניסים את כל המרכיבים לבלנדר מלבד הליקר.
מוזגים לכוס ומוסיפים מלמעלה את הליקר.
תאנה - סלט תאנים וחזה אווז
1/2 ק"ג תאנים
2 חזה אווז טרי
100 גרם שבבי גבינת פרמזן
3 כפות שמן זית
2 כפות חומץ בלסמי
מלח ופלפל
2 ראשי חסה מסולסלת
200 ג"ר עלי בייבי מיקס
אופן ההכנה:
מחממים מחבת, "סוגרים" את חזה האווז (מתחילים מהצד עם השומן) במשך כ- 2 דק' מכל צד.
מכניסים לתנור שחומם מראש ל- 250 מעלות למשך 4 דקות.
חותכים את התאנים לרבעים. מתבלים את החסות ועלי הבייבי בשמן זית, בלסמי מלח ופלפל.
פורסים את חזה האווז לפרוסות דקות לרוחב. מניחים על תערובת החסות את התאנים, חזה האווז ושבבי הפרמזן.
רימון - קרפצ'ו דניס בויניגרט רימון
1 דג דניס מפולט
3 כפות גרגרי רימון
1 לימון
2 כפות שמן זית
מלח ים
1 זר כוסברה קצוצה דק
אופן ההכנה:
מנקים את הדניס מעצמות ומעור. פורסים לפרוסות דקות ומשטחים על צלחת.
מכינים ויניגרט: כותשים את הרימון עם שמן הזית, הלימון והכוסברה. מפזרים את מלח ים על הדג ומטפטפים את הויניגרט עליו.
זית - טפנד זיתים
1 ק"ג זיתי קלמטה מגולענים
150גרם שום קלוף
10 פילטים של אנשובי
1/2 ליטר שמן זית
3 פלפל שאטה יבש
2 כפות צלפים
אופן ההכנה:
מעבדים את כל המרכיבים יחד במעבד מזון עד לקבלת ממרח.
תמר- כבדי עוף ותמרים חרוכים
500 גרם כבדי עוף
6 בצלי שאלוט
250 גרם תמר ירדן מגולען
100 מ"ל יין מרסלה (יין קינוח איטלקי)
שמן טיגון
1 כף סוכר חום
מלח
פלפל שחור גרוס
100 מ"ל יין אדום
אופן ההכנה:
מנקים את הכבדים. פורסים את הבצלים לפרוסות דקות. מחממים שמן במחבת ומטגנים את הבצל.
כשהבצל מזהיב מוסיפים את הכבדים ומטגנים תוך ערבוב. כשהכבדים כמעט מוכנים מוסיפים את התמרים, הסוכר החום, המרסלה ויין אדום. ממליחים ומפלפלים.
ממשיכים לבשל על אש קטנה מספר דקות, עד שהנוזלים מצטמצמים מעט.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home ::